Objavljena prvostepena presuda u predmetu Ranko Draškić i drugi

13.12.2023, 14:53

Sud Bosne i Hercegovine je 13.12.2023. godine izrekao i javno objavio prvostepenu presudu u predmetu Ranko Draškić i drugi kojom su optuženi Ranko Draškić i Savo Manojlović oslobođeni od optužbe jer nije dokazano da su radnjama opisanim u izreci presude počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h), u vezi sa istim članom stav 1. tačke a), d), i e), u vezi sa članom 180. stav 1. i članom 29. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana od prijema pismenog otpravka iste.

Optužnica Tužilaštva BiH Ranka Draškića i Savu Manojlovića tereti da su u periodu od druge polovine maja do kraja juna 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba između Teritorijalne odbrane Srpske Republike Bosne i Hercegovine, kasnije Vojske Republike Srpske, s jedne strane i Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine s druge strane, postupajući suprotno odredbama međunarodnog prava i kršeći odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata, u okviru širokog i sistematičnog napada Teritorijalne odbrane Srpske općine Ilijaš na civilno nesrpsko stanovništvo općine Ilijaš, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio toga napada, kao pripadnici interventnog voda Teritorijalne odbrane Srpske općine Ilijaš, kasnije 1. ilijaške lakojurišne brigade Vojske Srpske Republike Bosne i Hercegovine, u cilju nanošenja velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta civilnih lica, vršili progon nesrpskog stanovništva u općini Ilijaš na nacionalnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi, ubistvima i teškim oduzimanjem fizičke slobode.